Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Insomnia

Ce este insomnia?

Insomnia reprezinta o dereglare a somnului, o tulburare de somn in care oamenii au probleme cu adormirea. Persoanele afectate pot avea dificultati in a adormi sau a sta adormiti pe durata noptii si pot avea energie scazuta, somnolenta excesiva in timpul zilei, stari depresive, energie si memorie scazute, iritabilitate. Aceasta afecteaza persoana in cauza prin probleme de invatare, atentie, productivitate scazuta.  Insomnia poate dura zile, saptamani chiar luni pentru persoana respectiva.

Ce boli ascund insomnia?

La baza insomniei stau mai mulți factori psihologici care duc la aceasta tulburare, cum ar fi: anxietatea, depresia, bournout, stress-ul, despartirile, accidentele, probleme din viata cotidiana negestionate corect, toate acestea sunt doar cateva dintre situatiile care pot duce la pierderea somnului. De asemenea, bolile asociate insomniei sunt cele oncologice, hipertiroidismul, bolile renale, astmul si alergiile.

Conform Clasificarii Internationale a tulburarilor de somn, insomnia reprezinta cea mai raspandita dereglare a somnului si sunt repartizate dupa mai multe criterii:

  • Tulburarile motorii de somn
  • Tulburarile de ritm circadian

Insomnia acuta/ subacuta (insomnie de scurta durata)

  • Insomnia cronica (insomnie de durata lunga)
  • Parasomnii
  • Hipersomnolenta

 

Principalele consecinte ale insomniei sunt:
-dificultati  in concentrare;
-somn excesiv in timpul zilei;
-treziri dese pe parcursul noptii;
-calitate scazuta a vietii;
-oboseala pe parcursul zilei;
-iritabilitate crescuta;
-indispozitie;
-incapacitatea de indeplinire a sarcinilor zilnice;
-stress;

Cu toate ca simptomele insomniei se regasesc si in alte tulburari ale sistemului nervos, un diagnostic corect este pus de medic.

Dynamical Neurofeedback NeurOptimal® te poate ajuta sa depasesti aceasta tulburare

Cu toate ca neurofeedback nu este un panaceu universal, conform ultimelor date stiintifice, NeurOptimal® este un instrument de ultima generatie pentru abordarea insomniei.

Pe langa recomandarile terapeutice ale specialistului, neurofeedback-ul este un potentator al psihoterapiei, medicatiei, dar datorita rezultatelor obtinute, acesta poate fi utilizat chiar singur. Insomnia chiar poate fi rezolvata cu ajutorul neurofeedback-ului.

Autor: Gabriela Tomuș și Andreea Nichifor