Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Migrena

Migrena 

Durerea de cap sau cefaleea este o durere perceputa in zona capului, aceasta poate varia in functie de tipul, intensitatea si frecventa acesteia. Acestea se impart in doua categorii: primare si secundare.

Durerile de cap primare nu sunt foarte daunatoare. Pot fi de o intensitate destul de ridicata si pot face dificile activitatile zilnice pentru persoana in cauza.

Ce este migrena?

Migrena – este o durere de cap pe partea dreapta sau pe cea stanga, pulsatila, care poate dura ore sau zile. Poate fi insotita de unul sau mai multe simptome. De exemplu, greata, varsaturile sau sensibilitatea la lumina sau zgomot. In unele cazuri, pot aparea inainte sau in timpul unui atac de migrena, modificari ale vederii, probleme cu vorbirea sau senzatie de amorteala in brate si picioare. Aceasta poate fi moderata spre severa. Ca durata se poate manifesta pe o perioada mai lunga de timp, de cateva zile, cu un episod mai mult de o saptamana, in timp ce alti oameni pot avea migrene doar ocazional. Daca migrena este severa poate perturba total activitatea zilnica a persoanei respective.

Migrena cu aura nu se refera la vreun sfant, ci la “migrena clasica”,  iar fara aura,  este “migrena comuna”. Oamenii care au migrene mai pot avea si alte simptome. Ameteala, greata, sensibilitate la lumina, modificari ale vederii, senzatie de amorteala in picioare si brate, probleme cu vorbirea. Acestea pot fi semnale de alarma si pentru alte probleme. Numai medicul poate stabili diagnosticul diferential al migrenei cu un posibil AVC sau chiar tumori cerebrale.

Dar alte dureri de cap?

Cefalee de tip tensional – este cel mai frecvent tip, cauzat de stres si incordare musculara, manifestat cu durere de cap la tample, de obicei pe ambele parti ale capului, care poate implica si o durere de cap in ceafa, surda si perceputa ca o stransoare in jurul capului, care poate dura intre 30 de minute si chiar pana la 7 zile.

Durere de tip cluster – este o durere de cap perceputa in zona fruntii si a ochilor, severa, de obicei pe o singura parte a capului, care poate fi insotită de umflarea pleoapei sau a fruntii si de congestie nazala, care poate dura pana la 3 ore si poate aparea de mai multe ori pe zi, intr-o serie ce se repeta saptamani sau chiar luni.

Alte tipuri de durere de cap:

  • Cefaleea de miscare
  • Senzatia de “inghetare a creierului”
  • Cefaleea sinusala


Ce poti sa faci daca ai frecvent o migrena? 

In primul rand, sa incerci sa afli cauza, impreuna cu medicul, chiar daca pentru migrene, de multe ori nu se poate stabili concret o cauza. Si evident, sa excluzi alte probleme medicale.
Migrenele pot avea cauze hormonale. Stresul, oboseala, foamea sunt alti factori declansatori sau agravanti ai migrenei.

Un instrument de utima generatie cu rezultate extraordinare in ceea ce priveste ameliorarea durerilor de cap este Dynamical Neurofeedback NeurOptimal®. Acesta este aliatul de incredere pentru creierul tau. Indiferent daca ai migrene sau nu, antrenamentele ajuta la optimizarea tuturor resurselor creierului, inclusiv capacitatea acestuia de a gestiona eficient durerea sau problemele cotidiene. Un rezultat direct obtinut pentru migrene ar putea fi reducerea intensitatii si a duratei acestora, dar persoana in cauza poate experiementa in urma antrenamentelor, chiar disparitia lor.

Leave a comment