Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Stres, distres sau eustres?

Stres, distres sau eustres?

Stresul este un dezechilibru intens, o incercare de adaptare a creierului la schimbarile si provocarile mediului.
In alte cuvinte, reprezinta o stare fizica si emotionala tensionata. Poate fi declansata de anumite ganduri, sau de situatii din mediul exterior. Pierderea cuiva drag, divort, casatorie, probleme financiare, schimbarea locului de munca, a locuintei pot fi factori de stres.

In functie de natura acestuia, stresul poate fi de mai multe feluri: biologic, psihic, chimic si fizic.

Avand in vedere ca fiecare persoana este diferita, stresul se manifesta diferit de la o persoana la alta. Asadar, si situatile in care apare sau reactiile persoanei vor fi diferite.

Ce poti pati de la stres?

La nivel psihic, stresul se poate manifesta prin tensiune, furie sau chiar frica. La nivel fizic, stresul se manifesta prin cresterea adrenalinei si a batailor inimii, precum si prin intensificarea transpiratiei.

Stresul daunator, cu alte cuvinte, distresul, este responsabil, alaturi de multi alti factori, de producerea anumitor probleme. Migrenelele, problemele digestive, afectiunile cardiovasculare, alergiile, chiar cele cutanate (pete pe piele de la stres), depresia, anxietatea, tulburarile hormonale; declansarea sau agravarea unor boli autoimune (psoriazis, tiroidita) sunt agravate de acesta. In sarcina, daca nu este gestionat corespunzator, stresul poate dauna atat mamei, cat si fatului.

Intins pe o perioada mare de timp, stresul devine cronic. Va fi simtit mai puternic de organism. Persoana se va simti epuizata de resurse, atat la nivel fizic, cat si psihic.

Totusi, exista si un stres „bun”, mai precis eustresul. Acesta te poate face sa depasesti anumite momente din viata ta. Sa te mobilizezi in atingerea unor obiective, precum invatarea eficienta pentru un examen. In doze mici, stresul este chiar benefic la locul de munca, deoarece creste productivitatea (Hans Selye in 1956).

Cum pot scapa de stres?

Prioritizarea activitatilor, atunci cand avem de-a face cu stresul profesional sau familial este o buna abordare pentru atenuarea acestuia sau chiar rezolvarea sa, precum si focusul pe rezolvarea sarcinilor si organizarea eficienta a timpului, ci nu pe criza/lipsa de timp sau volumul de  munca.

Daca traversezi o perioada aglomerata la locul de muca de mai multa vreme, cel mai probabil echipa din care faci parte este subdimensionata si poti discuta despre angajarea unor colegi noi, macar part-time sau chiar in regim de colaborare.

Acelasi principiu este de folos si in privinta vietii de familie, cere ajutor si permite celor dragi sa se implice, comunica despre lucrurile care te preocupa sau te supara, impartiti activitatile casei, si din cand in cand da-ti voie sa iei o pauza de la activitatile rutinante si obositoare, acordandu-ti un pic de timp numai pentru tine si celor dragi.

De asemenea, de orice natura ar fi stresul, constientizarea faptului ca anumite lucruri sunt in afara controlului nostru, ne ajuta sa detinem, de fapt, un control mai bun asupra acestor lucruri. Perceptia noastra asupra evenimentelor care ne impacteaza se afla in relatie directa cu nivelul de stres.

Controleaza stresul!

Schimbarea perceptiei cu privire la lucrurile negative care se petrec, focusarea pe cele pozitive, pe ceea ce poate fi schimbat si acceptarea a ceea ce nu poate fi schimbat, ceea ce in sine este de fapt o putere fantastica de a fi in control cu ceea nu poate fi controlat, se poate obtine, intr-un timp accelerat, cu antrenamentele cerebrale cu Dynamical Neurofeedback NeurOptimal®. Acestea sunt o neurotehnologie non-invaziva, de ultima generatie, care permit cresterea rezilientei creierului si „dezamorsarea” surselor de stres.

Nu putem opri furtuna, nu putem opri lucrurile negative ciclice din viata noastra. Putem invata cum sa ne confruntam cu acestea.

Cu ajutorul antrenamentelor de neurofeedback NeurOptimal® poti sa depasesti cu usurinta toate obstacolele care sunt in viata ta. Chiar daca treci prin momente cu adevarat dificile, vei putea face fata optim tuturor lucrurilor care ti se intampla. De asemenea, aceste antrenamente aduc si alte imbunatatiri calitatii vietii persoanei, fiind un activator global de resurse.

Practicarea unui sport cu regularitate este deosebit de eficace, precum si alegerea unor activitati care sa ne faca placere si sa ne destinda, pe cat posibil in natura.

Avand in vedere ca poate afecta intregul organism, iar stresul de multe ori face parte din viata noastra cotidiana, este important sa luam din timp masuri de precautie pentru ca lucrurile sa nu degenereze, si anume sa exersam o „igiena” a mintii cat mai buna si un stil de viata cat mai echilibrat, bazat pe o balanta corecta munca-viata personala, timp petrecut cu persoanele dragi noua, controale medicale preventive, odihna fizica la momentul potrivit, miscare fizica, activitati care ne plac, chiar si o alimentatie corecta.

Autor: Gabriela Tomus si Andreea Nichifor